JB.gif (5965 bytes)div.gif (3123 bytes)


De eerste link is vanzelfsprekend voor de officiële homepage van Jeroen Brouwers:

Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.

foto verwijderd i.v.m. copyrights


Onder het kopje varia:
In het curieuze, humoristisch bedoelde boekje Laatste hulp voor hypochonders staat, op blz. 70 in het tweekoloms overzichtje 'goede schrijvers tegenover slechte schrijvers', Jeroen Brouwers ('goede schrijver') naast Dirk Ayelt Kooiman ('slechte schrijver'). Bij Brouwers' naam staat een asterisk, en onderaan de bladzijde deze noot: 'Zijn De laatste deur geeft je altijd weer een steuntje in de rug'.
Ter illustratie op blz. 69 een tekeningetje van iemand in bed met De laatste deur in de hand. Bijschrift: 'behandel jezelf goed'.
De oorspronkelijke titel van dit boekje is First aid for hypochondriacs; het werd geschreven door James Gorman (New York, Workman Publishing, 1982). De door Arjaan van Nimwegen vertaalde en (tot en met de titel) bewerkte versie verscheen in 1984 (Ede/Antwerpen, Zomer & Keuning Boeken BV).

Een telefoonkaart met een fragment uit De zondvloed: jawel, ook dat bestaat.

Uitgegeven door het M.A.G. (wat dat ook moge zijn) en met een beetje moeite wel te vinden bij de gespecialiseerde handel in postzegels en telefoonkaarten.


Zomaar een aantal uitspraken over Brouwers, van bewonderend tot vilein, heb ik van het net geplukt en op een pagina verzameld: klik hier.

foto verwijderd i.v.m. copyrights


De bekende fotograaf Klaas Koppe heeft Jeroen Brouwers al vaak prachtig in beeld gebracht. Het was de heer Koppe die mij wees op schendingen van copyrights op deze website, met alle gevaren van dien, waardoor ik genoodzaakt was om een gigantische hoeveelheid door mij te goeder trouw geplaatst beeldmateriaal te verwijderen.
Maar in plaats van boos te worden op de boodschapper wil ik iedereen aanraden deze link aan te klikken: website Klaas Koppe.
Prachtige foto's, en niet alleen van Brouwers natuurlijk. Let bij de "Brouwers-foto's" ook op de onderschriften!

De Vlaamse band De Mens heeft een bescheiden radio-hit gehad met het liedje Jeroen Brouwers (schrijft een boek); de single heb ik nog niet kunnen vinden maar wel een CD met 'Het beste van De Mens' waaronder ook het bewuste nummer: klik hier voor tekst en hoesafbeelding.

In de afdeling 'trivia': een variant op de anekdote waaraan de titel Zonder trommels en trompetten is ontleend duikt ook op in... Suske en Wiske.


Meer trivia: in de Vpro-serie 'We zijn weer thuis ' is het boek De zondvloed even in beeld... en hoe.

De foto rechts is genomen in 1979, in de tuin van Louwhoek.

foto verwijderd i.v.m. copyrights. De foto was van Anton Korteweg.


Ik stuitte op een internetpagina met een vertaling van een beginfragment van Sire, er zijn geen belgen in het Hongaars: Felség, belgak nincsenek. Het Brouwersiaans genootschap 'Es Ergo Sum' kon mij vertellen dat deze tekst ook heeft gestaan in Magyar Lettre nr. 32, p. 40 - 41, 1999.

Iets persoonlijks nu: zo af en toe heb ik me laten verleiden tot het schrijven van een kwaaie brief als ik me ergerde aan een recensie van een Brouwersboek. Niet over Bezonken rood (daar was ik destijds te jong voor) en ook niet als een recensent een boek van Brouwers toevallig niet mooi vond, of te dik of juist niet dik genoeg, of bijvoorbeeld saai - dat staat iedereen vrij.
Maar als bijvoorbeeld zo'n literatuurcriticus (in dit geval: in het Algemeen Dagblad) zegt nog nooit eerder iets van Brouwers gelezen te hebben, om vervogens wel zijn beter gesalariëerde dan onderbouwde hoon over een boek van Brouwers te mogen uitstorten... of als ik Max Pam zowaar op slordig lezen betrap in een recensie die mijn korzeligheid tòch al had gewekt...
M'enfin, zowel het AD als HP/De Tijd nam een brief van mij op. De Vpro-gids deed dit helaas niet (en ik was oprecht bóós na een Yasha-column van Arnon Grunberg!), maar voor de geïntersseerde lezer heb ik het allemaal hier op een pagina gezet...   
foto verwijderd i.v.m. copyrights. De foto was van Geert Kooiman

Nog iets persoonlijks. De mooiste novelle die ik ooit heb gelezen is (en waarschijnlijk ook: blijft!) Zonder trommels en trompettenpunt.gif (806 bytes) Het was 'mijn eerste Brouwers' en het heeft geleid tot ruim vier meter uitsluitend 'Brouwers en secundaire literatuur' op joviaal bemeten boekenplankruimte. (Al een paar keer moeten vertimmeren, na een verhuizing opnieuw kunnen indelen, en inmiddels weer twee vertimmeringen verder - met plezier overigens.)  Rond 1990 benaderde ik Jeroen Brouwers: van de band waarin ik toen speelde, Paradogs, kwam een LP/CD uit, en ik wilde in de 'credits' op de hoes graag een bedankje aan Brouwers opnemen om zo te getuigen van mijn bewondering voor hem. Nu staat hij niet direct bekend als een liefhebber van popmuziek, zeker niet van het soort dat wij speelden, dus ik wilde wel eerst weten of hij dit gebaar wel op prijs zou stellen - en ja, Brouwers liet mij weten dit zeker te waarderen.
Helaas: de platenmaatschappij liet die credits achterwege - mijn eerste botsing met 'de business' in de muziek (en verdomd niet de laatste).

Inmiddels ben ik ruim tien jaar, een aantal bands, en een flinke handvol CDs met herrie verder - maar pas vorig jaar heb ik meegewerkt aan een plaat waarvan ik vind dat een verwijzing naar Brouwers wederom gepast is: Not With The Band, de eerste solo-CD van Inneke 23 (zie illustratie).
Ik kan deze CD aan iedereen aanbevelen... zeker niet alleen omdat Inneke zo vriendelijk was om mijn hulde aan Brouwers inderdaad in de hoestekst op te nemen!

I23NotWithTheBand.jpg (35400 bytes)

Uitgebracht door
Twilight Bark/Bang!Records,
België.

Inneke 23 is bassiste van De Bossen, uit Antwerpen; ik leerde haar en mede-Bossen Wim DB en Lara Wolfsmelk kennen toen De Bossen jaren geleden een voorprogramma speelden voor Dead Moon. Op de oude, zwarte basgitaar van Inneke zaten stickers van bewonderde bands èn... een (zelfgemaakte) sticker met LOUIS PAUL BOON er op - dat was reden voor een goed gesprek en het begin van een (muzikale en persoonlijke) vriendschap met Wim en Inneke. In 1999 vroeg Inneke mij om haar te helpen met het arrangeren en opnemen van haar eigen plaat, waar we sindsdien met tussenpozen aan hebben gewerkt. Toen de opnameperiode was afgesloten stuurde ik een proefpersing naar Brouwers op, - deze geste werd gewaardeerd, en ik meen ook dat de schrijver de 'long overdue credits' opvat zoals deze zijn bedoeld: ter illustratie van het feit dat mijn bewondering in elk geval géén gril was. 
(De basgitaar met Boon-sticker is na een optreden van De Bossen gestolen. Mocht iemand het instrument ergens signaleren...)

Twee Brouwers-citaten vond ik op een curieuze webpagina over weerkundige openingszinnen: de openingszin van Bezonken rood en de openingsalinea van Winterlicht.


Nog een citaat, uit Kroniek van een Karakter deel 1, was te vinden op een pagina over Het Groot Graffel - zijnde Brouwers' tot 'Het Zweverinck' omgedoopte woon- en werkplek te Warnsveld (1976), maar helaas is deze link 'dood'.

foto verwijderd i.v.m. copyrights. De foto was van David Samyn.


klik hier voor de pagina 'introductie'     klik hier voor de pagina 'biografie'     klik hier voor de pagina 'bibliografie'     ACTUALITEIT.jpg (1587 bytes)


Deze pagina's zijn gemaakt door:
Eric Geevers
lys.gif (1012 bytes)