Nieuws: Puck aan boord!

MAART 2018: EEN NIEUW GEZICHT!
Na ongeveer een half jaar waarin Martin en Eric SPOD openhielden met steun op vrijwillige basis van Puck (maandagavond, woensdagavond) en af en toe Peter en Ron (in de weekends) is nu Puck per 1 maart toegetreden tot het officiële personeelsbestand. Daarmee houden we dus voorlopig nog steeds met slechts drie operationele mensen de zaak overeind, maar er zijn meer mensen die hun vrijwillige medewerking hebben toegezegd om te zorgen dat we niet vrijwel ieder weekend hoeven te werken (dat breekt namelijk best op). Aardig wat muzikanten begonnen zich zorgen te maken over SPOD en dan vooral over het overgebleven personeel, maar het gaat nu de goeie kant weer op. En vooral: welkom aan boord Puck, bedankt voor je inzet tot nu toe al, we hopen dat je SPOD met je nieuwe ideeën en toffe plannen nòg cooler maakt dan we -hum- toch al zijn natuurlijk.OKTOBER 2017: FEEST!
In oktober is het 30 jaar geleden dat SPOD werd geopend door, jazeker, minister Elco Brinkman. In het verleden zijn SPOD-jubilea nooit zo gevierd, en ook nu lopen de fanfarekorpsen niet door de wijk, maar we "doen er wèl wat aan"! En wel een OPEN DAG op zaterdag 7 oktober. Buren, burgers en buitenlui kunnen zonder énig risico binnenstappen om eens te bekijken wat hiet zoal gebeurt. Zelf eens achter een drumkit zitten of een elektrsiche gitaar vasthouden, kijken bij oefenende bands!
's Avonds is er de tweede editie van JamFest, waarbij drie ruimtes worden vrijgemaakt voor jamsessies op initiatief van Wouter Nolten. Kom langs en jam mee! Kijk hier voor meer informatie.
MAART 2017: VASTHOUDEN EN VOORUITKIJKEN :-)
SPOD zit veel meer op facebook dan dat we deze site updaten, en dat we worden bestookt met pop-ups en dergelijke helpt ook niet. (Als het goed is komt daar nu snel een eind aan.)
Inmiddels is (deels uit BlueROC voortgekomen) initiatief Studio 1824 behoorlijk geland hier in SPOD.
Studio 1824 is een hiphop-initiatief dat rappers en beatcreators een platform biedt om hun skills te ontwikkelen en uit te breiden, en dat ook op een podium te laten zien.
Nieuwe plannen is een Jamfest, waarbij SPOD wordt omgetoverd tot een jam-paradijs. nadere berichten volgen, hou facebook in de gaten, maar het idee is: als jammen op een podium gauw saai wordt voor het publiek, waarom zou je dan niks opzetten in een oefenruimte?
En waarom zou je je tot 1 ruimte beperken? Het initiatief is van Wouter Nolten en ja, u hoort er nog meer van.DECEMBER 2014 - BLUE ROC ACADEMY IN DE STARTBLOKKEN!!
Participe en SPOD slaan de handen ineen voor een nieuw initiatief: Blue Roc Academy!

Samen sta je sterker, twee weten meer dan een: een samenwerking van Participe en SPOD levert een mooi initiatief op. Jongeren uit Delft kunnen met ingang van januari 2015 drie gratis oefensessies aanvragen via Participe. En na deze drie lessen komen zij in aanmerking voor een rittenkaart met korting. Ben jij onderdeel van een band, rapgroep, of beoefen je een instrument, dan is deze deal echt iets voor jou. SPOD becshikt over zes oefenstudio's, voorzien van een volledige backline en er is de mogelijkheid om je eigen demo op te nemen.

Wil je van dit aanbod gebruik maken, neem dan via mail contact op met de begeleider van het Part Lab project Karel Bevers.
k.bevers@participedelft.nu. Kijk ook eens op de site van Participe!


NOVEMBER 2014 - NIEUW: HET ON-LINE BIJGEHOUDEN ROOSTER VAN DE ZES OEFENRUIMTES!
Binnenkort een nieuwe site... en hier check je of er iets vrij is!!

Binnenkort gaat deze hele site flink op de schop.
Niet zozeer de inhoud, die is vrij compleet, maar zeer zeker wèl de vormgeving!
De vernieuwing is in handen van een aantal middelbare scholieren als onderdeel van een ICT-opdracht. Met een (inmiddels ex-)stagiaire hadden we het er al eens over gehad, die site, en toen de opdracht zich bij haar op school aandiende was het snel bekeken. Zo werken we weer mooi samen met een middelbare school ook... het geheel moet begin 2015 de lucht in. Daarop vooruitlopend is door Onno een on-line bij te houden rooster in elkaar gestoken, zodat je HIER kan zien of er iets vrij is: vanavond, morgen, over een week, of nu meteen. Reserveren gaat nog steeds per telefoon op 015-2147027 (NB: per mail doen we dat niet).


SPOD GAAT SAMENWERKEN IN EEN NIEUW BUURTWERKPROJECT
Jongeren via Participe de muziek in!

Via de organisatie Participe is SPOD in contact gekomen met buurtwerk dat jongeren wil stimuleren naar buiten te treden met hun muzikale skills.
Veel jongeren zijn moeilijk te bereiken door een organisatie als SPOD, en andersom weten jongeren niet altijd de weg als het gaat om het vinden van oefenruimte, gelijkgestemde muzikanten, opname- en optreedmogelijkheden.
Dit nieuwe project moet daar verandering in gaan brengen - we houden jullie op de hoogte.


GROTE PRIJS INSCHRIJVINGEN VAN START!
Wie weet...?

Het is al even geleden dat 'onze eigen' Incense de Grote Prijs won (en drummer Remco Cornelissen de prijs voor beste muzikant, ook nog), dus wordt het tijd dat er weer eens een GP-winnaar uit Delft komt... toch?

Klik
en lees meer!
SPOD BAND-SUPPORT
EEN NIEUW INITIATIEF, VANAF VRIJDAG 24 JANUARI 2014!

SPOD BAND-SUPPORT geeft antwoord op vragen van bands en muzikanten; hele praktische zaken over apparatuur, maar ook over ongrijpbare dingen als ‘hoe werkt muziekmaken nou’. Daarbij is ‘band en muzikanten’ en de kreet band-support veel breder dan alleen het standaard rockbandje in al z’n gedaantes. Ook bijvoorbeeld singer/songwriters, hiphop-crews, dance-acts, DJs en percussiegroepen behoren nadrukkelijk tot de doelgroep.
Op 24 januari om 16.00 presenteren we de plannen, in SPOD, in aanwezigheid van wethouder Mylène Junius en om;lijst door live muziek, maar...:


Klik op de letters hierboven en lees meer!
SEPTEMBER 2013 - NIEUW BESTUUR VOOR DE STICHTING
En een opknapbeurt voor het gebouw

Het valt niet op als je in SPOD oefent, maar er is ook een stichtingsbestuur. Dat bestuur was al een poos op zoek naar opvolgers, eigenlijk, en had zichzelf deswegen de titel 'slapend bestuur' gegeven. Niet dat ze niets meer deden! Maar alleen het noodzakelijke om de stichting draaiend te houden tot er opvolgers waren. Die hebben we nu gevonden, en niet alleen zijn ze goed bevonden door het 'latende' bestuur... ze zijn ook van mening dat de werkvloer in een bestuur vertegenwoordigd moet zijn. Daarom nemen twee SPOD-beheerders zitting in het nieuw gevormde bestuur - en uiteraard nemen zij daarbij niet het penningmeesterschap en/of de personeelszaken onder hun hoede.
Het oude bestuur draagt het formeel over aan drie nieuwe bestuursleden, en die benoemen er dan twee bij (zo moet dat officieel blijkbaar).
Binnenkort stellen we het nieuwe bestuur hier aan jullie voor!

Ondertussen zitten de beheerders ook verder niet stil. Na wat verkennende gesprekken met Martin heeft, in de zomervakantie 2013, Combiwerk (ihkv de Social Return-regeling) in SPOD werk verricht aan de vloeren. Gestript, in de was gezet, opgewreven: prachtig. Op onze facebook-pagina staan wat foto's: de vloer ziet er weer goed uit, op de plekken na die toch binnenkort vervangen worden. Verder staat er nu een pot Latex om de muurtjes één voor één weer wat witter te maken...


SPOD-PODIUM DECEMBER 2012
TWEE BANDS LIVE... IN DE KOORNBEURS!

Het SPOD-podium is voor een hoop muzikanten iets raadselachtigs, en waarschijnlijk daardoor wil iedereen er spelen. Wanneer wordt het gehouden? Ja, nou, soms. Waar? Tja. Dat hangt er van af hè? Dit keer weer eens in De Koornbeurs, begin 2013 wel weer een keer daar, of ergens anders... Speakers (nu vast niet meer, hoewel, misschien?) of De Wending... of SPOD zelf, dat kan ook.


Donderdag 20 december 2012 zie je in DE KOORNBEURS de bands RUNDEAR en STILLWAVE.
RunDear en in plaats van een uitputtende omschrijving mijnerzijds die de plank toch zou misslaan hebben we hier een LINK naar hun fb-pagina.
Stillwave vind je HIER en we hopen dat het druk wordt...!.
SPOD-PODIUM NOVEMBER 2012 JAWEL, DAAR ZIJN WE WEER:
TWEE BANDS LIVE... IN SPOD!


vrijdag 2 november 2012 zie je in SPOD een semi-akoestische set van FOUNDED FROM DIRT en een optreden van PURPLE SKY.
Ken je die namen al? Mooi, dan zien we je wel!
Ken je die namen nog niet, dan zou ik ook maar komen kijken, want voorheen stonden er ook bands als Mama Franko er, en The Shortest Straw, B Sharp, MC Hank... van die bands die even later de regionale podia met veel succes afschuimen (en soms nog veel verder komen ook).
SPOD-PODIUM DECEMBER 2011 OP DE VALREEP VAN HET JAAR:
TWEE BANDS LIVE... IN SPOD!


Twee bands presenteren zich: The Shortest Straw en B Sharp. Bekende koppen als je in de Delftse muziekscene rondloopt (en dan bedoel ik niet de vijfendertig-plus-muziekscene; niks ten nadele dáárvan verder, maar dit zijn bandjes van rond de twintig of nog jonger). Beide bands vind je op Facebook, ik zal de link effe opzoeken, maar voorlopig hebben jullie de namen dus - en oja, gratis toegang, aanvang half negen... in SPOD aan de Marlotlaan, nummer elf.
MUZIKANTEN UIT ZES LANDEN TEGELIJK! POPUNIE KOMT LANGS:
STAGE EUROPE NETWORK STRIJKT NEER IN SPOD

De Popunie ligt onder vuur. Subsidie dreigt te verdwijnen, en dat is erg. Hoe erg? Heel erg, want een heleboel initiatieven van de Popunie helpen bands ook daadwerkelijk vooruit. Denk aan de High School Music Competition, kijk op hun site waar je heel veel nuttige informatie vindt (en dan dus ècht nuttig, geen holle onzin), realiseer je dat ze poppodia financieel steunen bij het boeken van Zuidhollandse bands... wacht even, dit zou toch gaan over buitenlandse bandjes in SPOD? Ja, maar kijk, dat die daar oefenden heeft te maken met één van die initiatieven die dreigt te verdwijnen.
Kijk eerst even rond bij de Popunie
, TEKEN DE PETITIE (klik 'info' aan), en lees dan hier weer verder, goed?

Een van de projecten van de Popunie is Stage Europe Network: een uitwisseling van bands tussen diverse Europese landen. Haagse band Fexet (ga ze zien op de SkateJam, samen met The Bohemes die we ook uit SPOD kennen!), plus bands uit Frankrijk, Finland, Noorwegen, Litouwen en Polen: het was een drukke bende. Maar gezellig en productief! De bands werden door de Popunie door elkaar gehusseld om in nieuwe samenwerkingsverbanden een nummer te schrijven en te repeteren. Daarvoor werden al onze zes oefenruimtes gebruikt - en, melden we trots, naar volle tevredenheid. Het zijn van die dagen dat je hier rondloopt en denkt: we doen iets goed hierzo.

Foto: Romuald Sintes
ELVIS HAS LEFT THE BUILDING... MAAR Z'N MUZIKANTEN OEFENEN IN SPOD!

Het klinkt als een holle reclamekreet, maar het is echt waar: muzikanten die met Elvis Presley zelf hebben gespeeld waren uiterst tevreden over SPOD, de spullen, de akoestiek en de sfeer.
Hoe komen die wereldberoemde muzikanten hier zo in Delft terecht? Lees maar:

Toen The Original Elvis Tribute aan de vooravond van een tournee stond, een jaar of wat geleden, kwamen ze ook al in SPOD aanleggen: muzikanten die met The King zelf gespeeld hadden, altijd 'nee' hadden gezegd tegen Elvis-impersonators en dat soort dingen, maar hierin wèl geloofden. Manager Arjan Deelen (een Nederlander die woont in Denemarken en telefoneert met de hele wereld en misschien daarbuiten) had al eerder een doorbraak geforceerd met veel getelefoneer: op zijn initiatief hadden oudgedienden Robert Gordon en Chris Spedding na jaren van onmin de strijdbijl begraven, om vervolgens zowaar weer samen op tournee te gaan - dit keer met de ritmesectie die te horen was op de laatste platen van Link Wray. De bassist van die ritmesectie was SPOD-beheerder Eric, en zodoende wist Arjan Deelen van het bestaan van SPOD. En in de ogen van de gemiddelde Amerikaan ligt SPOD gewoon naast Schiphol, natuurlijk.
Mei 2011 bracht een nieuwe tour van The Original Elvis Tribute, met dit keer aan boord (hierboven vlnr) drummer Jerome 'Stump' Munroe (soms ook 'Monroe' gespeld), bassist Duke Bardwell, en pianist Bobby Wood.
De gemiddelde muzikant kent die namen misschien niet, maar Duke Bardwell maakte deel uit van de zogeheten TCB-band ('Taking Care of Business') die in de jaren zeventig Elvis begeleidde. Bobby Wood speelde op hits als "Suspicious Minds" en "In The Ghetto" - de originele opnames dus, uit Memphis, in de American Sound Studio. Stump Munroe was jarenlang de vaste invaller en had overigens zelf een prima gig als drummer van The Sweet Inspirations; ook Duke Bardwell had een eigen carrière en met name Duke stond er om bekend dat hij als een van de weinige muzikanten tegen Elvis durfde ingaan. (En een waterpistolengevecht met hem aanging op het podium - dat soort leuke verhalen hoor je ook niet elke dag uit de eerste hand.)

Maar - de hele entourage streek neer in SPOD, tot en met de moeder van de manager, en er werd een dag intensief gerepeteerd. Het praktische resultaat was behalve een goede serie optredens ook een stuk in de Musicmaker. En een stukje in lokaal huis-aan-huisblad Delft Op Zondag. En ook niet meer - want een van de redenen dat ze in SPOD spelen is het feit dat we hier niet achterovervallen van Grote Namen, dat er niemand komt aapjeskijken, en dat het hier kortom gaat om de muziek!
Dat we dan daags er na een mailtje krijgen van het management, "de mannen hebben het erg naar hun zin gehad in SPOD, ze hebben specifiek gevraagd dit nog te zeggen", dat is dan een mooi extra'tje. Die lui hebben alles gezien en gehoord, en nemen de moeite om zoiets dan nog even te doen. Het is in elk geval iets heel anders dan de muzikant die zelf een gaar gitaarsnoertje heeft, en dan op hoge toon in het kantoor komt klagen dat die versterker echt he-le-maal kut klinkt...
Ja, dat komt ook wel eens voor, en daar moeten we dan wel om grinniken...

Foto:Eric
HET SPOD-PODIUM IS TERUG - DIT WAS ZATERDAG 29 JANUARI 2011:Meer bewegende beelden van Patent Pending hier, hier en hier trouwens... en nog een rondje Abab Csaba ook!
Met excuses voor de ongelijke verdeling maar ik wist niet hoeveel prik er nog in de batterijen zat, en ik wilde van alle drie de bands bewegende beelden hebben, dus ja.
Nou, vooruit,de fullcolor-poster ook nog even:


Na een aantal pogingen die verzandden in misverstanden (met diverse podia) dan nu toch weer een SPOD-podium, met drie bands nogalliefst. Patent Pending zou op een vorig SPOD-podium al acte de présence geven, maar goed, dat hele SPOD-podium moest worden afgeblazen... dit keer beter.
Afsluiter Patent Pending speelt stevige maar melodieuze rock die nou eens niet van allerlei bekende bands een beetje gejat wordt, maar een eigen gezicht oplevert. De uitgebrachte CDs getuigen er van. In de oefenruimte komt er wel eens een compleet foute cover langs ook... dat belooft wat. Abab Csaba is psychedelische metaljazz, en als ze het daar niet mee eens zijn moeten ze zelf een beter term verzinnen. De in SPOD opgenomen demo staat als een huis en de nummers worden sindsdien alleen maar grilliger èn beter. Neverage is naar eigen zeggen net zo goed door Balkanmuziek als door metal beïnvloed, gooit net zo goed country als punk in de mix, en is daardoor bepaald niet voor één gat te vangen. Daarbij komt: een band die spontaan aanbiedt om te helpen met het organiseren van het SPOD-podium, die heeft een mentaliteit waar je het ver mee kan schoppen. De zaal gaat om half tien open, en tien uur beginnen betekent ook tien uur beginnen.

Overigens op dat gecancellede SPOD-podium zou ook Private Joker spelen, een band die niet lang daarna onder de naam Kings Crossing verder ging, en de Peter Tetteroo Bokaal in de wacht sleepte afgelopen augustus, dus ehhhh - we hebben nog wel eens iets veelbelovends staan op zo'n SPOD-podium - maar dat terzijde!


Meer over de geschiedenis van het SPOD-podium hieronder, maar ook wat minder fijn nieuws...:

tariefverhogingen:

Helaas zal het jaar 2011 voor SPOD in het teken staan van een tariefverhoging.
Dit is onvermijdelijk, onder meer aangezien de kosten voor SPOD ook met enige regelmaat stijgen, en omdat de aangekondigde bezuinigingen op subsidies helaas hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat ook niet aan SPOD zullen voorbijgaan.
Daarbij zijn we aan de Gemeente Delft verplicht om marktconforme prijzen te hanteren (waar we nu eigenlijk onder zitten), en speelt mee dat SPOD vier vaste mensen in dienst heeft die ze graag wil behouden voor de stichting, wat toch uiteindelijk ook een marktconforme salariëring vereist.
De voorgestelde verhoging zal gefaseerd ingevoerd gaan worden, te weten: de eerste helft per 1 april (een verhoging van 2 1/2 euro per 4 uur), de tweede helft begin 2012, dit om het leed nog enigszins te verzachten. Nee, sorry, het is geen aprilgrap.
Een snelle vergelijking met de prijzen van andere oefenruimten in de randstad leert trouwens dat SPOD ook met die nieuwe prijzen nog steeds één van de goedkoopste is. En we zijn er van overtuigd dat we waar bieden voor het geld, en meer dan dat.
Er zal verder gekeken worden naar praktische mogelijkheden het tarief voor scholieren en studenten, immers een belangrijke doelgroep (die financieel niet al te draagkrachtig is), te ontzien.
SPOD is gelukkig nog steeds een financieel gezonde stichting , vandaar dat er op dit moment mogelijkheden zijn de prijsverhoging te combineren met een hoognodige opknapbeurt van het gebouw (oa ventilatie en verwarming), vergroting van de faciliteiten bv op het gebied van opnames, en uitbreiding van de apparatuur.
Om een idee te krijgen van de behoeftes en wensen van muzikanten die er op dit gebied leven , zal er binnenkort een ideeënbus komen te hangen .
Een vervolg op het gebruikersonderzoek van een jaar of wat geleden behoort ook tot de mogelijkheden. We willen er ook nog op wijzen dat er voor vragen/opmerkingen hierover richting bestuur een speciaal e-mailadres is ingesteld: SPOD_bestuur@xs4all.nl
Meer informatie over de nieuwe prijzen en komende veranderingen volgt uiteraard nog, ook via de website, maar we hopen jullie hiermee voor dit moment al voldoende te hebben ingelicht.
Terug naar het SPOD-podium; dat heeft een lange en grillige geschiedenis. Avondjes met SPOD-bands, dat is de constante factor; het trefcentrum van de Krakeelhof heeft heel wat SPOD-podiums gezien, OJV de Koornbeurs ook (en daar blijft het SPOD-podium ook in de toekomst af en toe de kop opsteken!), in Speakers werd een SPOD-podium-XL gepresenteerd (zie onder)... en sinds 2009 is ook in JC DE WENDING af en toe een SPOD-podium te zien!
VRIJDAG 27 NOVEMBER 2009 SPOD-PODIUM IN JC DE WENDING MET THE FRONTLINES EN MAMA FRANKO!
De Wending wilde al een poosje iets met jonge bands en muzikanten organiseren, SPOD kon wel een nieuwe locatie gebruiken om bands zich te laten presenteren, kortom: kat in 't bakkie.
Aanvang 21.00 uur, toegang zoals altijd bij een SPOD-podium gratis. De Wending zit aan de Raamstraat in Delft, hier is hun website: www.jcdewending.nl.

DE VORIGE AFLEVERING VAN HET SPOD-PODIUM WAS ABSOLUUT GESLAAGD...:

Beide bands brachten veel publiek mee, en dat publiek keek niet alleen naar het 'eigen' bandje...
Zo moet dat ook...! Boven twee foto's van MC HANK, en onder GLIB.


Beelden: Eric
SPOD WORDT VOLWASSEN: 21 JAAR REGIONALE HERRIE!

In 2007 bestond SPOD 20 jaar. Aan de vooravond van dat jubileum presenteerde SPOD, op 23 december 2006 alweer, onder de noemer "SpodPodium XL" zes bands op het podium van OJV de Koornbeurs. Dat was een doorslaand succes, mogen we wel stellen, en een verslag ervan lees je hieronder ook nog. MAAR... in 2008 viel er ook nog wel wat te vieren:

Nou was het natuurlijk de bedoeling om 2007 in een permanente staat van euforie, van 's ochtends tot diep in de nacht feestend, en geheel in het teken van twintig jaar SPOD door te brengen. Ja, dat liep even anders. Om een lang verhaal kort te maken is SPOD al een poosje op zoek naar nieuwe bestuursleden; door de zoektocht daarnaar en het feit dat de praktische kant van de bestuurstaken al een paar jaar door het personeel is overgenomen (en nog meer van dat soort dingen) kwam van het organiseren van feestjes weinig terecht. Is dat erg? Welnee. Veel belangrijker is dat we SPOD desondanks gewoon heel goed draaiend houden. En als we 20 jaar SPOD niet echt hebben gevierd, dan vieren we wel 21 jaar SPOD.
Al zoeken we nog steeds nieuwe bestuursleden!

Om een en ander te vieren speelden op zaterdag 28 juni 2008 in SPEAKERS een aantal bands die hun wortels in SPOD hebben. Sommige van die bands bestaan al jaren niet meer maar kwamen voor de gelegenheid nog een keer bij elkaar. De Easy Rockers, die in de jaren zestig zijn begonnen, die bestaan gewoon nog steeds en ze speelden het Speakers-cafe aardig van de sokken. Verder zagen we een na jaren herenigd Uterus weer eens spelen (en hoe, het dak er af), had Harde Noten inmiddels een hele kinderschaar bij zich (en oja! dat toetertje! te gek!), bewees Young Galahad dat na al die jaren een doorstart (als The Faint Lights) meer dan gerechtvaardigd is, knalde Tufi Pazo alsof ze weer gewoon in de Eland stonden, was See Through Happiness totaal explosief, en sloot L'Chaim af met een stuiterend Balkan-feestje...!
Eerlijk gezegd, het heeft de SPOD-beheerders best een hoop moeite gekost - maar dat was het waard ook!


Het SPODpodiumXL was dus een groot succes, niet in de laatste plaats door de inzet van zo'n beetje de halve Koornbeurs (licht, geluid, tappers, backstage, en alles op vrijwillige basis en goed...!) en natuurlijk de bands. Die waren ijzersterk, punt.

Onder de naam SpodPodium werden in het verleden al vaker avonden met Delftse bands gepresenteerd, maar nu werd gekozen voor een grotere festival-opzet.

Vanaf 15.00 traden, met een korte pauze er tussen, maar liefst zes bands op. De aftrap werd verricht door relatief oudgedienden Guano, waarvan de leden zich de opening van SPOD nog kunnen herinneren. Met een aantal van (hun!) kinderen vooraan was de gemiddelde leeftijd van het publiek ineens verbazend laag, en de respons was prima. Met dubbelloops zang en een flinke variatie aan orgel-, piano- en analoge synthklanken beet Guano vakkundig de spits af. Daarna speelde 4For1 een thuiswedstrijd: duidelijk was dat een hoop mensen speciaal voor deze band kwamen. Terecht, natuurlijk. Op een (hilarische) rap waarin de band zichzelf voorstelde na, stonden de songs goed overeind. Guano-dochter Ellis sprong spontaan het podium op als danseres - mooi toch! Daarna was de korte maar ontiegelijk krachtige set hardcore van Facewreck aan alle kanten raak. Wat kan je er meer over zeggen? Klopt aan alle kanten. De avond werd geopend door rock van Patent Pending, gedegen, verzorgd gearrangeerd, en relaxed op het podium. Voor het podium was een aantal flink aangeschoten fans van Conorach inmiddels knap ongeduldig (en lastig); vaan voor ze echt vervelend werden slingerde hun favoriete band genoeg decibellen de zaal in om de boel even recht te trekken. Niet de makkelijkste muziek, maar wel de moeite waard en uitstekend gebracht.
Hoofdact was de internationaal behoorlijk aan de weg timmerende band The Dreamside, een gothic/dance/darkwave-band die in de VS en Duitsland inmiddels bekender is dan in eigen land. Hun CDs en optredens krijgen al jaren uitstekende recensies in de internationale pop-pers. Kenners hadden door dat het een buitenkans was om deze band hier te zien: meestal staan ze op grote festival-podia, dus 's middags kwam er al publiek informeren hoe laat the Dreamside zou spelen, en of het niet al uitverkocht was... maar de toegang van dit festival was gratis, dus...!
TECHNIKA 10 OP BEZOEK IN SPOD!
.........

Wie weet is hier het begin van een grootse carrière in beeld...

SPOD heeft woensdag 27 april een bijdrage geleverd aan het Technika 10-project: het project voor meiden en techniek, dat zorgt voor speciale cursussen en activiteiten voor meiden van 8 tot 15 jaar. Technika 10 laat deze meiden op een speelse manier kennismaken met techniek; in Delft is de coördinatie in handen van Breed Welzijn Delft. De excursie was in het kader van de landelijke Girlsday: een dag waarop meiden in heel Nederland een bedrijf bezoeken met technische medewerkers en waarop ze zelf machines, apparatuur en gereedschap mogen bedienen. Girlsday laat aan meiden zien waar je overal kunt werken met een technische opleiding/achtergrond.
Nou: ook in de muziek dus, en niet alleen als 'designated chick singer', maar wel degelijk ook bijvoorbeeld als geluidstechnicus!

Een en ander had tot gevolg dat SPOD werd bezocht door 35 à 40 meiden die in een paar groepen eerst uitleg kregen over geluid, geluidsgolven, gitaar-elementen, mengtafels, microfoons, echo-apparaten... kijken naar geluid op een oscilloscoop...
Maar het leukste is natuurlijk om alles zelf te doen, uit te proberen, aan knoppen te draaien; lekker een elektrische gitaar inpluggen en uitvinden wat een flanger, distortion of delay doet - en zelfs een opname te maken!


SPOD VAN DE KAART

Jawel, het TV-West-programma 'Van de kaart' heeft SPOD bezocht. Je kent de opzet misschien: van punt A naar punt B, in een rechte lijn, en kijken waar je strandt. Anyway, gastpresentator Hans Vandenburg (jawel, die van Gruppo Sportivo) ploegde zich een weg door diverse woonhuizen in de buurt, om vervolgens binnen te komen bij SPOD. Ook de toevallig repeterende band Ex-Est (overigens uitgedund tot een duo: gitaristen mogen zich melden!) kreeg Hans op hun dak.


Overigens kreeg dienstdoend beheerder Runi weinig kans om uit te leggen wat of hoe SPOD is en werkt, maar goed, daar draaide het ook niet om eigenlijk...
NIEUWE ZANGVERSTERKERS!


In (kuch) de nimmer aflatende drang om het allerbeste aan te bieden aan onze klanten...

Zonder gekheid: een aantal zanginstallaties heeft een nieuw 'hart' gekregen, in de vorm van fonkelnieuwe Dynacord S-900 eindversterkers. Hoor je dat? Ja nou en of, de zang klinkt een stuk strakker, harder als het moet, gedefinieerder ook!


SPOD-VERZAMEL-CD:
'OOK LEUK OM TE HOREN' Nr 1

Maar liefst 17 bekende en (nog) onbekende bands staan er op de CD die SPOD met gepaste trots presenteert. Grote namen, (nog) onbekende bands, allerlei stijlen...
Een paar bands die op de CD staan hebben een paar nummertjes live gespeeld bij de presentatie. Wat heet? Mala Vita, [The Ox], MaaR, Horse, Jacqueline Castro, Afresh, The Red Sea Sharks... waarbij muzikanten van verschillende bands ook nog eens met elkaar 'vreemd gingen', wat tot verrassende samenwerkingen leidde.
Leuk? Geweldig ja!
Lees
hier een verslag van deze avond...!

Welke bands er verder op de CD staan: kijk
hier...!


EEN STACKIE, EEN STACKIE, EEN STACKIE...

Sinds kort staat in ruimte 'Dood' een bas-stack van één meter zeventig hoog!

Het is een Peavey 400 top uit de vertrouwde, veelzijdige, en (belangrijk voor een oefenruimte!) betrouwbare Mark IV series, met daaronder nu twee bijbehorende speakerkasten.

Gaat dat hard?
Ja, dat gaat hard!


NIEUWE SPOD-SHIRTS ZIJN ER

Laat zien waar je vandaan komt!

Als jullie net zo blij zijn met jullie oefenruimte als wij met 'onze' bands... dan kan je dat nu weer laten zien met onze nieuwe Spod-shirts.
Tenslotte dragen wij regelmatig shirts van bands die bij ons oefenen, nu kan het ook weer eens een keer andersom!

Maten M-L-XL witte opdruk op zwart (uiteraard).


(Nee, dit is geen hoesontwerp!)

SPOD-CD IN DE MAAK!!

Om te laten zien dat in Delft heel veel talent rondloopt (niet alleen potentiële top-40-hitmakers), èn om te laten horen wat onze nieuwe opnamemogelijkheid inhoudt, zijn we bezig met de opnames voor een steengoeie Spod-VERZAMEL-CD.
Daarop komt een brede dwarsdoorsnede van lokale popmuziek, zoals we die dag in dag uit in Spod meemaken!
Genres die uiteenlopen van oldschool hardcore (I-Reject) tot Chileense volksmuziek (Jacqueline Castro), rock (The Ox, Sticks'n'Stones, Cleavage) en geïmproviseerde jazz (Afresh), patchanka (MalaVita), een prachtig nummer van MaaR, een potentiële instant-hit van Horse, een exclusieve akoestische opname van Incense, en verder van sourthern rock tot garagepunk, van beginnende bands tot ouwe rotten, heel veel bands met eigen werk natuurlijk...
Er zijn meer bands die hun medewerking hebben toegezegd, en eigenlijk is er nu al veel te veel voor één CD...
In ieder geval wordt het niet een eenmalig iets.
Als het lukt willen we eigenlijk het liefst ieder jaar een CD uitbrengen met Spod-gerelateerde bands en muzikanten die binnen Delft opvallend bezig zijn: veelbelovend, of razend interessant, jong talent en veteraan, hip en nieuw of niet zo vernieuwend maar gewoon lekker.
Daarmee hopen we het Delftse popklimaat in z'n geheel te stimuleren, wat Spod natuurlijk ook op allerlei andere gebieden doet...!
We hopen je op de hoogte te kunnen houden via de lokale media.


NIEUW! NIEUW! NIEUW!

16-sporen harddisk recording!! Nieuwe mogelijkheden om bij ons op te nemen...
Klik op de recorder hiernaast en lees er alles over!

(En voor wie de 'oude SPOD-sound' trouw wil blijven: okay, als een band dat wil kan 16 sporen digitaal net zo rauw, rattig en gemeen klinken als de extreemste garage-opname, maarre... nu kan het in elk geval ook op studio-kwaliteit!)


Verder is deze Spod-site bezig met een kleine face-lift... nee, nee, we gaan niet ineens drukdoenige flitsflits-onzin er op zetten! We horen juist dat mensen blij zijn met een site die helder en duidelijk is, zonder flauwekul, met pagina's die snel laden. Dat houden we zo!

Wel zijn we bezig om Spod weer eens onder de aandacht van iedereen en alles te brengen: Delftse muzikanten weten ons uitstekend te vinden, bekende bands als Incense, Longplayers, I-Reject en noem ze maar op komen wel mooi uit Spod - maar daar mag best wel weer eens wat meer ruchtbaarheid aan worden gegeven. Maarre, vandaar ook een andere setting van ons logo, zoals je links ziet (lief is ze hè? - ja, te lief, volgens Theo!) en binnenkort ook hele mooie nieuwe shirts!

 

terug naar SPOD

spod
tel: 015-2147027
e-mail: spod@xs4all.nl