Stilte, opname...?


Spod heeft nu ook digitale 16-sporen opname-mogelijkheden!


Nieuwe microfoon met shockmount en plop-filter

De aanschaf van een heuse 16-sporen harddisk-recorder betekent een mijlpaal in de Spod-serviceverlening, maar er zitten wat haken en ogen aan: het is in principe bedoeld voor beginnende, in SPOD oefenende bands.

De boel draait inmiddels, maar er beginnen nu ook bands van buiten SPOD en zelfs van ver buiten Delft te bellen. Ja h, dat loopt spaak, we hebben ook nog gewoon de oefenruimte te runnen en we willen ook geen oneerlijke concurrentie zijn voor bestaande studio's.
Dus eh, hou daar even rekening mee. Dat je niet denkt dat iedere band hier voor een prikkie een CD kan komen maken, want dt is niet de opzet. Wat de opzet wel is lees je onderaan deze pagina.
Omdat we dus ook nog gewoon de oefenruimtes verhuren (!) is het even goed plannen wanneer er een opname kan worden gemaakt. De donderdag en de vrijdag zijn voor ons het beste in te plannen.

Wat we hebben staan is een harddisk-recorder , digitaal dus, en een set opnamemicrofoons (o.a. een handjevol Rde-condensatormicrofoons, alsmede de nodige Sennheisers en AKG's, Beyer-Dynamics) en de nodige randapparatuur. Dat zorgt er voor dat in SPOD oefenende bands zich in hun eigen oefenruimte optimaal kunnen voorbereiden op het 'echte' studiowerk.


.

 

We bieden beginnende SPOD-bands een totaalpakket aan, waarbij je IN N DAG een goed klinkende demo kan opnemen. Om elf uur start je met een soundcheck, als alles goed klinkend 'binnenkomt' nemen we een aantal nummers op. Daarbij bedient een SPOD-technicus* de opnameapparatuur. Zijn rol kan variren van puur 'recording engineer' (opname-technicus dus) tot 'meedenkende' producer, vraagbaak, en helpende hand. Dit al naar gelang de wensen en verlangens van de op te nemen band, uiteraard - we dringen niets op.
De opname is in principe een live-registratie; zang kan eventueel achteraf (evenals een enkel gitaar-solo'tje) maar dat kost natuurlijk wel wat tijd. Van te voren bespreek je met de technicus wat de plannen zijn.
Om een uur of vijf wordt het opnemen afgerond en wordt er opgeruimd, daarna is er meestal tijd voor het maken van een 'schetsmix' die de band mee naar huis kan nemen. De definitieve mix wordt op een andere avond gedaan door de technicus en een aantal bandleden.
Mocht je het handig vinden, bijkomende 'service' kan daarbij zijn: het helpen op- en uitzoeken van perserijen, tips voor het genereren van publiciteit voor je band, verstrekken van lijsten waar een demo-CD heen moet om optredens te krijgen, zelfs het (helpen) ontwerpen van een band-logo en/of cd-hoesje is al vaker voorgekomen... en meer dingen die we al vaker doen: advies bij het kopen van en instrument, afstellen en soms ook repareren van een gitaar vlak voor 'de' opname, enzovoort.

De kosten van zo'n opname zijn 175.- euro, dat is inclusief een avondje mixen. We beginnen niet aan meerdaagse opnameprojecten. 


* SPOD-mederwerkers Martin en Eric hebben alletwee ruime ervaring op opnamegebied. Martin heeft niet alleen praktijkervaring, hij is ook gediplomeerd opnametechnicus. Hij weet veel van de technische achtergronden (niet alleen hoe iets werkt, maar ook waarom het zo werkt), en hij kan zodoende een volwaardig hi-fi-produkt afleveren. Martin repareert daarnaast de SPOD-apparatuur, en heeft ook geen probleem ermee om een gitaar even onder de soldeerbout te leggen. Eric is gepokt en gemazeld door jarenlang opnemen van heftige demo's en CD's van vooral punk-, garage-, surf- en metal-bands, en hij heeft ook de nodige studio-ervaring opgedaan in Engeland (o.a. BBC Radio 1). Hij verzamelt rare oude gitaren en knapt die op tot ze weer mee het podium op kunnen.

Zelfs met de 'oude' 4-sporen-recorder zijn door Martin en Eric al volwaardige CDs en LPs in SPOD opgenomen, en met de nieuwe mogelijkheden lijkt 'opnemen in SPOD' nu helemaal onbegrensd!

 

Wil je weten wie we al in SPOD hebben opgenomen? Klik hier!

terug naar SPOD

spod
tel: 015-2147027
e-mail: spod(a)xs4all.nl