kleinsignatuurtje.gif (2891 bytes)


.

Jeroen Brouwers en de wraak van een 'pies- poep- en onankunstenaar'

Nadat Jeroen Brouwers in De Nieuwe Revisor Wim T. Schippers 'de pies- en poep- en onankunstenaar van de VPRO' had genoemd (herdrukt in Kladboek 2: De bierkaai, blz 111) nam Schippers wraak - en wel middels de door hem geschreven televisieserie 'We zijn weer thuis'. Ik meende dat een van zijn personages op zeker moment een vertrek binnenliep met een exemplaar van De zondvloed duidelijk zichtbaar in de hand om het vervolgens gedecideerd in een vuilnisbak te kieperen, met de woorden: 'Zo. Dt hebben we ook weer gehad', maar Brouwers-lezer Ronald van der Kamp herinnert zich de bewuste uitzending gedetailleerder. In zijn herinnering, e-mailde hij, verloopt de scne ongeveer als volgt:

Simon Raaspit komt van het toilet met een boek in zijn hand. Govert Zwanenpark zegt tegen hem: "Wat deed jij daar zo lang?" Simon antwoordt: "Ik heb op de plee 800 bladzijden Jeroen Brouwers zitten lezen." Waarop Govert reageert met: "Oh, vandaar dat je zo bleek ziet." 
 Govert heeft intussen het boek uit Simons handen genomen en deponeert het even later in de prullenbak.

Op de foto rechts vier acteurs uit de cast van We zijn weer thuis: van links naar rechts Kennith Herdigein (als Govert Zwanenpark), Dick van der Toorn (als Thijs van der Hoed), Truus Dekker (als Nel van der Hoed-Smulders), Wim Schippers (als Simon Raaspit).
De serie was succesvol, maar werd niettemin na een jaar of vijf door de Vpro stopgezet.

We_zijn_weer_thuis.jpg (23137 bytes)

(Wie mij kan helpen met bijzonderheden zoals de uitzenddatum, een ng letterlijker citaat, titel van die ene aflevering enz. is welkom... klik hier!)

 


bibliografie.jpg (1728 bytes)    biografie.jpg (1607 bytes)      diversen.jpg (1458 bytes)