JB.gif (5965 bytes)ACTUALITEITEN.gif (3061 bytes)

 


WALPURGIS SPEELT: BDE (BIJNADOODERVARING)
Muzikale en filmische trip op een gloednieuwe tekst van Jeroen Brouwers

"Verbaasd dat ik onverwacht hier bleek te zijn, waar ik nooit eerder was teruggeweest. Alsof me opeens alinea's te binnen schoten uit een lang geleden gelezen en daarna nooit meer ingekeken roman. Wat moest ik hier, wat deed ik hier, hoe kwam ik hier? En: waarom was ik hier?"

December 2011: In de zomer van 2008 schreef Jeroen Brouwers speciaal voor Walpurgis de monoloog BDE(bijnadoodervaring). Een eerste preview hiervan was te horen op het Feniks Festival 2009, waarin Josse de Pauw in het gezelschap van slagwerker Eric Thielemans enkele fragmenten voorlas.
In de tijd die daarop volgde verzamelde regisseur Judith Vindevogel een veelzijdige artistieke ploeg om de muzikaliteit van Brouwers´ tekst tastbaar te maken: `éminence grise´ François Beukelaers deelt in BDE (bijnadoodervaring) de scène met Stray Dogs-muzikanten Frederik Meulyzer en Koenraad Ecker, terwijl het jonge videastenduo Karen Dick en Diederick Nuyttens met hun taferelen en snapshots uit andere levens de hoogst individuele gedachtenwereld van Brouwers opentrekken naar de buitenwereld.
BDE (bijnadoodervaring) is een compositie voor stem, laptop, gitaren, drums, electronica, cello en beeld; een overrompelende trip tussen verbeelding, herinnering en werkelijkheid; een hedendaagse Winterreise van een man die plots beseft dat hij niet meer in de herfst, maar reeds in de winter van zijn leven aanbeland is.
BDE (bijnadoodervaring) speelt voor het eerst opwoensdag 30 november in C-mine in Genk en gaat daarna 'on the road' door Vlaanderen en Nederland naar Leuven, Hasselt, Aarschot, Wilrijk, Dilbeek, Mechelen, Rotterdam NL, Brasschaat, Brugge en Antwerpen.

Zoals Walpurgis in het bijbehorende persbericht zegt: wij hopen u onderweg tegen te komen en bij een hartverwarmend glaasje jenever verder te kunnen filosoferen over "het wringend raadsel" dat leven heet.

Ook nog even vermelden dat de volledige tekst van Jeroen Brouwers eind november 2011 als boekje verschijnt bij Demian. Het boekje is te verkrijgen na de voorstellingen, of via de website van Demian. Tenslotte is hier een uitzending van de VRT-Radio over het project te horen.

En overigens hoop ik dat deze update, na vijf jaar radiostilte, betekent dat ik de tijd, moed en gelegenheid kan scheppen om de hele site weer bij te werken. Het zou eens tijd worden! Er wacht een flinke stapel boeken die allemaal 'bijgezet' moeten worden in de bibliografie, en volgens mij heeft Brouwers inmiddels ook weer wat pijzen mogen ontvangen. Met hier en daar weer een verkeerd begrepen weigering. "Wie begrijpt ooit wat?" Precies.
BDE (bijnadoodervaring) door Walpurgis
(uitsnede - originele foto hier te zien)

WEBSITE WORDT GROTENDEELS FOTO-LOOS
In verband met copyrights...

Juli 2005: Van de bekende fotograaf Klaas Koppe ontving ik een e-mail waarin hij mij vriendelijk doch dringend opdraagt een foto te verwijderen van deze site. Dit in verband met copyrights: hij is de maker van desbetreffende foto en de heer Koppe staat hierbij derhalve volledig in zijn recht. Al eerder heb ik foto's van de heer Koppe, op diens verzoek, direct verwijderd (zie deze pagina), en zijn verwijt dat ik op deze site niet of nauwelijks vermeld wie de makers van door mij geplaatste foto's zijn is óók terecht.
Het was mij niet altijd mogelijk de fotograaf te achterhalen, deels is mij ook laksheid te verwijten, daarnaast is deze site veel groter geworden dan mij oorspronkelijk voor ogen stond.
Daarom deze oproep aan fotografen die hun foto's hier hebben gezien, en die daar verder hun schouders over ophaalden: neem alstublieft contact met mij op als ik ze eventueel alsnog wèl mag plaatsen.
Voorlopig ben ik bezig met het verwijderen van foto's waarvan ik aanneem dat ik er ten onrechte gebruik van heb gemaakt.
Al is de heer Koppe de eerste en tot nu toe enige die mij om deze reden gekapitteld heeft, zijn verwijzing naar de Algemene Voorwaarden van de FotografenFederatie, alsmede de waarschuwing dat "de vergoedingen die berekend worden bij inbreuk niet misselijk" zijn, nopen mij tot het drastisch snoeien in deze website.

Overigens geef ik uiteraard de boodschapper niet de schuld. Klaas Koppe heeft mij waarschijnlijk voor een hoop ellende behoed, en ik wil met genoegen iedereen aanraden alsnog zijn foto's te bekijken, maar dan hier: website Klaas Koppe.
Zijn foto's (en onderschriften) zijn een absolute must.

Eric Geevers
Copyright is copyright!

FEUILLETONS 7 VERSCHENEN
De schemer daalt

April 2005: Bij Noli me tangere, onder protectoraat van uitgeverij Atlas, is zojuist een nieuw deel Feuilletons verschenen. Opnieuw een kloeke bundelingen van essays, niet zelden met een polemische inslag. De ondertitel is Slenteren door mijn boekenkast, maar voor afsluiters Autobiografische suite en Heimwee gaat die ondertitel niet echt op. Hoewel..., het leven van Brouwers is onvervreemdbaar met zijn boekenkast verbonden natuurlijk.

ISBN: 9045012626
.

BROUWERSTENTOONSTELLING IN LETTERKUNDIG MUSEUM
Tevens schrijversprentenboek aan Brouwers gewijd

Het Letterkundig Museum in Den Haag presenteert van 8 april tot en met 11 september 2005 een tentoonstelling over werk en leven van Jeroen Brouwers. Hoe autobiografisch is het werk van Jeroen Brouwers? Vanwaar zijn fascinatie voor dode en vaak vergeten schrijvers? Wat betekent Indië voor hem? Manuscripten, foto’s en filmfragmenten geven een antwoord op die vragen. Het magnum opus van Brouwers De zondvloed (1988) en het vaak bekroonde Geheime kamers (2000) krijgen speciale aandacht in deze bijzondere expositie. Het schrijversprentenboek, onder de titel Jeroen Brouwers: het verhaal van een oeuvre, werd geschreven door Johan Vandenbroucke.
Bronnen: Letterkundig Museum en jeroenbrouwers.be.

TONEELBEWERKINGEN BROUWERSROMANS BEKLEMMEND GOED
Lovende reacties alom!

Oktober 2004: Zowel Bezonken rood als Zonsopgangen boven zee blijken in de bewerkingen van het ro theater uitmuntend toneel op te leveren. Ook Brouwers zelf was zeer te spreken over het gebodene. Recensies uit diverse media zijn te vinden op de site van het ro theater. Aan de stapel lovende recensies wil ik graag de mijne toevoegen. Laat ik hier en nu diep gemeend zeggen: gaat allen kijken naar deze indrukwekkende voorstellingen.
Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie.
Reserveren: 010 - 4118110

OPNIEUW EEN VERTALING VAN BROUWERS' WERK
En wederom in het Hongaars

De essaybundel Adolf & Eva & De dood is in het Hongaars verschenen, en heet in die taal Adolf és Eva, meg a Halál. De vertaling is van Bérczes Tibor. ISBN 9639539066, prijs: 1500 forint (plm. 6 euro). Bron: officiële site van Jeroen Brouwers.

TWEE ROMANS VAN BROUWERS BEWERKT VOOR TONEEL
Te zien bij het ro theater

September 2004: Onder de titel 2x Jeroen Brouwers ensceneert het ro theater in oktober/november twee van Brouwers' romans: Bezonken rood en Zonsopgangen boven zee. In handen van regisseurs Guy Cassiers en Alize Zandwijk belooft deze theaterdubbel niet alleen voor theaterliefhebbers maar ook voor liefhebbers van Nederlandse literatuur een bijzonder evenement te worden. Rond de voorstellingen zijn tal van extra activiteiten, zoals een literaire avond ('Kroniek van een Karakter', 22 oktober) waar Jeroen Brouwers zelf te gast is. In de Rotterdamse Schouwburg en het ro theater in Rotterdam, 13 okt - 7 nov 2004. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie. Reserveren: 010 - 4118110

ANTIQUARIAAT BIEDT GROTE BROUWERS-COLLECTIE AAN
Van Edith Piaf, lyrische straatmus tot De brakke hond #78...

7 mei 2003: bij het Utrechtse antiquariaat Hinderickx & Winderickx is begonnen met de verkoop uit de onlangs verworven, aanzienlijke collectie van Louis Schouten. De catalogus (hiernaast afgebeeld, de tekening is van Ursula Heerma) komt ook on-line op de website www.hinderickxenwinderickx.nl en herbergt bibliofiele uitgaven, manuscripten en wat al niet.

MEMOIRES STAAN OP STAPEL
Publicatie van deel 1 in De brakke hond

Maart 2003: In het eerstvolgende nummer van het tijdschrift De brakke hond, nummer 78, is het eerste deel verschenen van de memoires van Jeroen Brouwers, handelend over de begindagen van zijn 'Manteau-periode'.

Een voorpublicatie is te vinden op www.jeroenbrouwers.be.


AANTAL NIEUWE VERTALINGEN
Palingen en Satans potlood in Franse vertaling verschenen

Maart 2003: Bij de Franse uitgeverij Le Castor Astral is in de reeks 'Escales du Nord' een bloemlezing verschenen met werk van 33 Nederlandstalige auteurs die in Vlaanderen wonen. De bundel bevat het verhaal 'Anguilles' ('Palingen') van Jeroen Brouwers, een fragment uit zijn dagboekaantekeningen in Het is niets (pp. 67-75), dat werd vertaald door Daniel Cunin.
La Nouvelle Revue Française, het tijdschrift van de Parijse uitgeverij Gallimard, publiceerde in haar januarinummer een aantal teksten van Nederlandse auteurs. Van Jeroen Brouwers werd 'Le Crayon de Satan' opgenomen, het titelverhaal uit zijn derde feuilleton Satans Potlood, in een vertaling van Margriet Spikman.

(Bron: www.jeroenbrouwers.be, waar uiteraard meer informatie te vinden is over deze en andere recente uitgaven)

HET LIED VAN ORPHEUS
Fragment uit De zondvloed opgenomen in fraaie bloemlezing

Maart 2003: Bij uitgeverij De Bezige Bij verscheen ter gelegenheid van de Boekenweek, waarvan 'de dood' het thema is, de bloemlezing Het lied van Orpheus.
"Het verhaal van Orpheus (...) is in de loop der eeuwen talloze malen inspiratie geweest voor kunstenaars in zowel de literatuur, beeldende kunst, film als muziek", aldus de flaptekst, en aangezien het Orpheus-motief in het werk van Brouwers ook prominent naar voren komt ("in het werk van Jeroen Brouwers is het dode meisje naar wie deverteller omkijkt een centraal motief") is een fragment van zijn hand opgenomen.

Samenstelling en inleiding Rudi van der Paardt.

ISBN 90 234 1023 8


HET LEVEN , DE DOOD
Een keuze uit Brouwers' verhalen gebundeld

Maart 2003: Het leven, de dood is een bundeling van verhalen waar deze geliefde Brouwers-thema's de boventoon voeren. De uitgave, ter gelegenheid van de Boekenweek 2003, onderstreept maar eens dat Jeroen Brouwers, en niemand anders, dit jaar het boekenweekgeschenk had moeten schrijven.
In
Het leven, de dood is o.a. opgenomen de novelle Zonder trommels en trompetten.

ISBN 90 450 1016 X


HERUITGAVE VAN ZOMERVLUCHT
Alle romans van Jeroen Brouwers weer leverbaar

Februari 2003: Met het verschijnen van de derde druk van Zomervlucht door uitgeverij Atlas zijn nu alle romans van Jeroen Brouwers heruitgegeven, en daarmee ook weer gewoon leverbaar. De omslagontwerpen van Zeno met tekeningen van de hand van Frits Müller maken de heruitgavereeks een uiterst fraaie serie!

ISBN 90 450 1026 7


INTERVIEW MET BROUWERS VERSCHENEN
In de bundel Vaders zijn zonen van Betty Mellaerts

November 2002: Vaders zijn zonen is de titel van een interviewbundel, verschenen bij Nijgh & Van Ditmar, van de hand van Betty Mellaerts. De interviews verschenen eerder in De Morgen; het interview met Jeroen Brouwers werd gepubliceerd op 22 december 2001. Geïnterviewden zijn ondermeer David Linx, Lennaert Nijgh, de inmiddels overleden Kris Borms, Eddy Merckx, en Dirk Tanghe.

ISBN 90-388-4937

 


BEZONKEN ROOD VERSCHENEN IN SPECIALE UITGAVE
Zevenentwintigste druk van deze roman!

November 2002: Uitgeverij Malmberg heeft de zevenentwintigste druk van Bezonken rood uitgebracht in een serie boekenpakketten gericht op middelbare scholieren. In deze 'Boektoppers'-serie maakt Bezonken rood deel uit van een pakket van zes boeken met de leeftijdscategorie 16-19 jaar als beoogde doelgroep. Opnieuw: opmerkelijk, want onlangs verscheen bij uitgeverij Contact de zesentwintigste druk van Bezonken rood, de vijfentwintigste druk verscheen onlangs bij de ECI, en de vierentwintigste druk (verschenen bij uitgeverij Atlas), is uit 2000.
(Andermaal des te grappiger om nu nog eens
terug te lezen wat er hier en daar werd gezegd over het 'moeten' uitbrengen van 'weinig kansrijke' herdrukken om Brouwers te 'pamperen'...)
Deze uitgave is uitsluitend te bestellen als deel van een set van vier boeken.
Meer informatie op
www.boektoppers.nl

BEZONKEN ROOD VERSCHENEN ALS PANDORA POCKET
Zesentwintigste druk van deze roman!

Oktober 2002: Uitgeverij Contact heeft in de serie Pandora Pockets de zesentwintigste druk van Bezonken rood uitgebracht.
Opmerkelijk, want onlangs verscheen in de
serie 'Bibliotheek van De Twintigste Eeuw' van de ECI de vijfentwintigeste druk, en de vierentwintigste druk, verschenen bij uitgeverij Atlas, is uit 2000.
(Des te grappiger om nu nog eens
terug te lezen wat er hier en daar werd gezegd over het 'moeten' uitbrengen van 'weinig kansrijke' herdrukken om Brouwers te 'pamperen'...)
Het omslagontwerp van deze Pandora Pocket is van de hand van Frits Müller die ook de vormgeving van de meeste van Brouwers' Atlas-uitgaven heeft verzorgd.

ISBN 90 254 1496 6

Bezonken_Rood_26e_druk.jpg (57088 bytes)


DUITSE VERTALING GEHEIME KAMERS
Vanaf nu verkrijgbaar

Geheime Zimmer is  20 augustus, verschenen bij de Deutsche Verlags-Anstalt in München. De roman werd in het Duits vertaald door Christiane Kuby. Als 'Leseprobe' vindt u het eerste hoofdstuk in PDF-formaat op de website van de uitgeverij.

Het is "ein Roman wie eine Oper", aldus de Duitse uitgeverij; "Geheime Zimmer ist ein Roman über die klassischen Themen der Weltliteratur: über Leidenschaft und Eifersucht, über Zweifel und Desillusionierung, über Lüge, Verrat und Tod, vor allem über etwas, was es schon immer gegeben hat: über verbotene Liebe."

Geheime Zimmer telt 432 pagina's (gebonden met omslag), ISBN 3-421-05998-5,  € 24,90.

Geheime_Zimmer.jpg (58201 bytes)


Boek over Dirk De Witte in kleine oplage
Aandacht ook voor Brouwers' rol in het leven van De Witte

Van de hand van Andries Van den Abeele is onlangs Epitaaf voor Dirk de Witte verschenen, waarin ook aandacht wordt besteed aan de betrekkingen die De Witte onderhield met Jeroen Brouwers.
Het boek bestaat uit herinneringen aan De Wittes jeugdjaren en beschouwingen over zijn verdere evolutie tot aan de fatale dag van zijn dood. Hieraan is een uitgebreide reeks teksten van Dirk De Witte toegevoegd: 17 prozastukken, 17 brieven en 37 gedichten, alle onuitgegeven. Verder een bibliografie, recensies over zijn werk en enkele in memoriams. Een twintigtal foto’s uit zijn middelbare-schooltijd illustreren de tekst.
De oplage is beperkt tot het aantal inschrijvingen, en het boek zal niet in de handel verkrijgbaar zijn.

epitaaf.jpg (44849 bytes)


HERDRUK WINTERLICHT VERSCHENEN
Bijna alle romans van Jeroen Brouwers nu verkrijgbaar bij Atlas

Ook Winterlicht ligt nu in de winkel; met het opnieuw in herdruk verschijnen van deze roman (de eerste druk is uit 1984; dit is de vierde druk) zijn, naast (herdrukken van) essaybundels, ook bijna alle romans van Jeroen Brouwers weer gewoon verkrijgbaar.

Winterlicht ontstond uit het concipiëren van de essaybundel De laatste deur, over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren.

winterlicht4.gif (44055 bytes)


BEZONKEN ROOD EN DE ZONDVLOED HERDRUKT
De zondvloed verschenen bij Atlas, Bezonken rood in gebonden ECI-uitgave

Na de succesvolle herdrukken van Joris Ockeloen en het wachten, Zonsopgangen boven zee, Het verzonkene en Bezonken rood heeft Uitgeverij Atlas de romanreeks voortgezet met een nieuwe uitgave van De zondvloed (elfde druk). Alle omslagontwerpen zijn van de hand van tekenaar Frits Müller, die eerder ook de omslagen van Geheime kamers, De zwarte zon en Papieren levens op zijn naam bracht.
Van alle romans, met uitzondering van
Zomervlucht, zijn nu herdrukken verschenen of gepland. Overigens, toen Zomervlucht in 1990 bij uitgeverij De Arbeiderspers verscheen stond op het omslag een portret van Bach, getekend door: Frits Müller.
Bron: www.jeroenbrouwers.be

Van Bezonken rood verscheen onlangs ook een fraai verzorgde uitgave bij de ECI in de serie 'Bibliotheek van De Twintigste Eeuw'. Als uitgever wordt Areopagus vermeld, het boek is gebonden, met een halfdoorzichtig stofomslag waarop schrijver en titel is gedrukt.
ISBN: 90 5308 686 5
Bron: Louis Schouten
2boeken.gif (59871 bytes)

EN JEROEN BROUWERS SCHREEF OOK AL VAN DIE AKELIGE DINGEN
Boudewijn van Houten en de kinnesinne

In de HP/De Tijd van 21 juni 2002 staat een artikel over, deels interview met, de schrijver Boudewijn van Houten.

'(...)Adriaan van Dis probeerde hem in zijn TV-programma als fascist af te schilderen. En Jeroen Brouwers schreef ook al akelige dingen. "Een vileine man, hoor, die Brouwers," zegt Van Houten. "In zijn polemiek legde hij mij iets in de mond dat een romanpersonage had gezegd, en waar ik het absoluut niet mee eens was. Maar ja, u weet toch wat erachter stak? Kinnesinne. Hij zat achter een vrouw aan in België met wie ik iets heb gehad, en hij niet." In hun opvattingen is dit soort schrijvers
(bedoeld wordt: de Nederlandse schrijvers, met name wat Van Houten noemt 'die subsidieschrijvertjes' - EG) al even correct als in hun literatuur, betoogt Van Houten. "Brouwers stond in de jaren zeventig in café De Dolle Mol op de Grote Markt in Brussel te oreren dat de Amerikanen uit Vietnam moesten vertrekken - totaal oninteressant. Dat iemand als Ronald Giphart hem als een literaire god beschouwt, is onbegrijpelijk. Afijn, die Giphart zal dan óók wel tegen mij zijn." (...)'
VanHouten.jpg (147774 bytes)

Boudewijn van Houten in HP/De Tijd

Brouwers een vileine man? Hij kan scherp uit de hoek komen, ja - maar dergelijke uitspraken over Van Houten, in een polemiek, en nog wel uit kinnesinne om een vrouw? Dat moet dan snel terug te vinden zijn... even zien... in De geschiedenis van de Leo J. Krynprijs, inderdaad een polemisch stuk, wordt Van Houten slechts zeer terloops genoemd als degene die De zwarte bruidegom van Dirk van Babylon heeft ontdaan van Vlaamse woordwoeker. Vilein? Geenszins. Dit stuk verscheen in twee delen in Knack (7 en 14 januari 1987) en in zijn geheel in de Haagse Post (10 januari 1987), maar dat kan de bedoelde polemiek echt niet zijn - men leze het zelf na, het werd gebundeld in Het vliegenboek.
Waar Van Houten waarschijnlijk aan refereert is een recensie van zijn roman
De vlucht naar voren, in 1987, door Jeroen Brouwers, in Nieuw Wereld Tijdschrift, 4e jaargang nr. 1 (ook opgenomen in Het vliegenboek en Vlaamse leeuwen).

De_vlucht_naar_voren.jpg (24301 bytes)

Deze recensie, en niet zozeer polemiek dus, laat van die roman weinig heel. Maar: legde Brouwers inderdaad de auteur iets in de mond 'dat een romanpersonage had gezegd'? Natuurlijk niet. Integendeel, Jeroen Brouwers schrijft zéér regelmatig, zéér nadrukkelijk 'zo zegt Van Houtens hoofdpersoon', 'hoofdpersoon mijmert', 'welke treurige figuur hij (=Van Houten - EG) van zichzelf laat zeggen', enzovoort. Goed, Brouwers noemt de ik-figuur ook ergens 'van Houtens afsplitsing', dat wel, en hij zegt '...deelt Van Houten mede door de mond van zijn beklagenswaardige hoofdpersoon'. Wel? Het ergert Brouwers vooral dat uit het hele boek onkunde en minachting inzake 'België' spreekt. En overigens koketteert Van Houten zèlf uitvoerig met het hoge autobiografische gehalte van zijn werk.
Laat ik tot slot uit betreffende recensie nog even citeren: 'Het komt er in hoofdzaak op neer dat er, in het kader van Van Houtens roman, geen enkele stomme Belg te vinden is voor de portee van de reactionaire praatjes waarmee de hoofdpersoon zijn omgeving treitert.'
Dat zal Van Houten allicht niet leuk hebben gevonden, nee. Dat zal Van Houten misschien ook hebben geïnspireerd tot een hoogstpersoonlijk staaltje van kinnesinne zonder weerga, een poosje geleden, in
HP/De Tijd van 9 maart 2001... hier te vinden.

'VLAANDEREN VOLGENS DE WET VAN BOB DEN UYL'
Tussen Belgofiel en Belgofoob gepubliceerd in De Morgen

In het Vlaamse dagblad De Morgen van woensdag 26 juni '02 verscheen het eerder als De Wet van Bob den Uyl, toegepast op Vlaanderen aangekondigde portret dat Jeroen Brouwers van deze Rotterdamse schrijver maakte.

Over Den Uyl schrijft Brouwers ondermeer: "het is zeer betreurlijk dat zijn oeuvre uit de reguliere boekwinkel is verdwenen, zodat 'In 't groene dal' voor nieuwe lezers de enige mogelijkheid is om er even van te proeven."
Genoemde verhaal is namelijk onlangs verschenen in
België reisverhalen (waarin overigens ook twee teksten van Brouwers zijn opgenomen), zie de berichtgeving van eerder deze maand, hieronder.  

Den_Uyl.jpg (73105 bytes)

De scan is een lappendeken: uiteraard is de layout van De Morgen een stuk mooier.


'HET VERTROUWEN VAN DE UITGEVER VERZILVERD'?
Hoe Jeroen Brouwers ter sprake komt in een interview over uitgeven en commercie:

In Vrij Nederland van 15 juni 2002 staat een interview met Oscar van Gelderen, onder de titel 'Interview Agressief uitgeven'.
Van Gelderen is
head honcho van uitgeverij Vassallucci, het bedrijf dat (volgens dit artikel) boeken 'als Hema-rookworsten verkocht'. U weet wel, Het lelietheater van Lulu Wang, bijvoorbeeld, - met het 'Lulu Wang-effect' als gevolg, wat hier beschreven wordt als 'literaire kitsch die de argeloze burger middels overexposure wordt aangesmeerd'. (Zie Brouwers' opmerkingen van ongeveer dezelfde strekking hier, in een citaat uit De Groene Amsterdammer.)

Van Gelderen verweert zich tegen de kritiek die zich op zijn 'commerciële inborst' toespitst, en met verve hoor, dat zij gezegd. Natuurlijk geeft Vassallucci meer uit dan Lulu Wang en de hit Zout op mijn huid van Benoite Groult.

Niettemin, het citaat hiernaast geeft toch even te denken.
'(...) inmiddels goed verkopende schrijvers als Bernlef en Brouwers verkochten jarenlang belabberd: het vertrouwen van hun uitgevers werd uiteindelijk verzilverd' is een tamelijk cynische uitspraak als men in gedachten houdt hoe de verhoudingen tussen Brouwers en zijn voormalige uitgeverij, de Arbeiderspers, op 't laatst hebben gelegen.
Ten tijde van Brouwers' breuk met de AP werd aldaar de scepter gezwaaid door Ronald Dietz, die zelfs achteraf nog over Brouwers zei dat hij diens 'oud zilver [moest] oppoetsen in de vorm van weinig kansrijke heruitgaven' (zie
interview). En dan heeft Van Gelderen het over 'vertrouwen' wat nu 'verzilverd' zou zijn, 'een kwestie van tijd'? Niet het vertrouwen van Dietz, dus, - maar Brouwers vond na zijn tumulteuze vertrek bij de AP vrij vlotjes een nieuwe uitgever: Atlas. Het vertrouwen van déze uitgever, bij wie niet alleen zéér succesvolle heruitgaven van Brouwers' romans verschijnen maar bijvoorbeeld ook zijn meest recente roman - het alom bejubelde, veelvoudig gelauwerde en inmiddels aan de vijftiende druk toe zijnde Geheime kamers -, dàt vertrouwen is verzilverd.

Dit zo maar even als kanttekening bij een opmerking van Oscar van Gelderen - die zelf overigens beaamt ook niet zo veel geduld te hebben met schrijvers die geen aandacht in de pers krijgen...

VanGelderen.gif (61748 bytes)


SIRE, ER ZIJN GEEN BELGEN OPNIEUW UITGEGEVEN...
...evenals Amateurs voor pudding: opgenomen in bundel met België als thema

Juni 2002: In België - Reisverhalen zijn teksten over België gebundeld: van Jeroen Brouwers, Benno Barnard, Leen Huet & Jan Grieten, Irmgard Keun, Blaise Cendrars, Egon Erwin Kirsch, Geert van Istendael en Bob den Uyl.

Pandorapockets, Atlas Amsterdam en Antwerpen, 304 blz.
ISBN 90 254 1591 1.

Over Bob deb Uyl (1930-1992) schreef Brouwers onlangs een portret, dat binnenkort verschijnt: De Wet van Bob den Uyl, toegepast op Vlaanderen.

Bron:
www.jeroenbrouwers.be

belgie1.gif (25332 bytes)


NAALDSTIL OPGENOMEN IN BLOEMLEZING
De verliefde gevangene en andere liefdesverhalen ligt nu in de winkels

In de Pandora Pockets-reeks is zojuist verschenen de verhalenbundel De verliefde gevangene en andere liefdesverhalen.  In deze bloemlezing is werk opgenomen van Mensje van Keulen, Geert van Istendael, Kristien Hemmerechts, Jan Brokken, Cees Nooteboom, Rudi van Dantzig, Leen Huet, Willem Melchior, Pierre Platteau, Christine Otten, Fleur Bourgonje en het verhaal Naaldstil van Jeroen Brouwers.

Pandorapockets, Atlas Amsterdam en Antwerpen.
ISBN 90-254-0027-2

De_verliefde_gevangene.gif (82387 bytes)


NRC-INTERVIEWS MET BROUWERS E.A. HERDRUKT
Bundel met ruim 50 korte interviews over 'beslissende' boeken

Bij uitgeverij Prometheus/NRC Handelsblad verscheen onlangs Het beslissende boek. Nederlandse en Vlaamse schrijvers over het boek dat hun leven veranderde, waarin korte interviews (van de hand van Margot Dijkgraaf en Martin Meijer) zijn gebundeld. In deze interviews, die eerder zijn verschenen in NRC Handelsblad, praat (zoals de achterflaptekst zegt) 'een keur van Nederlandse en Vlaamse schrijvers vrijuit over het boek dat hun leven veranderde, hun wereldbeeld ondersteboven wierp, dat hen schrijver deed worden, of hun persoonlijke blik op de literatuur bijstelde'.
Een kleine greep: Gerrit Komrij over de
Encyclopedie voor iedereen van John Kooy, Cees Nooteboom over Prousts A la recherche du temps perdu, Peter Pontiac over Binky Brown Meets the Holy Virgin Mary van Justin Green, Joost Zwagerman over Flauberts Madame Bovary Charlotte Mutsaerts over De man die zijn haar kort liet knippen van Johan Daisne.
Boven het interview met Jeroen Brouwers staat het citaat 'Het roomse van Boon was een bevrijding', en in het interview (vier bladzijden plus nog wat regels) noemt Brouwers dan ook
De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon 'een meesterwerk' van 'een romanvernieuwer van Europees niveau'.

ISBN 90 446 0160 1

Beslissende_boek.jpg (99033 bytes)


XL-UITGAVE GEHEIME KAMERS; HERDRUK WINTERLICHT
Reguliere uitgave Geheime kamers: veertiende druk is uit

Geheime kamers is bij Uitgeverij XL verschenen in een grootletter-editie.
De vierde, reguliere druk van
Winterlicht verschijnt in het voorjaar van 2002 bij Atlas.

Geheime kamers is de derde roman van Jeroen Brouwers die in een grootletter-uitgave verschijnt; eerder verscheen Bezonken rood  en Zomervlucht bij XL, in 1995.

Na de eerste drie drukgangen reeds in het jaar van verschijnen (2000),  en de derde tot en met de dertiende druk (in 2001) ligt nu de veertiende reguliere druk van Geheime kamers in de winkel.

xlkamers.gif (52787 bytes)  winterlicht4.gif (44055 bytes)

'DE MUZIKALE WERELD VAN JEROEN BROUWERS'
Geslaagd concert met muziek van Robert Heppener, Peter Benoit, Dmitri Sjostakovitsj en Franz Schubert

Donderdag 21 februari 2002 vond in het kader van de door De IJsbreker georganiseerde serie 'De muzikale wereld van...' een concert plaats waarbij de muziekkeuze van Jeroen Brouwers op het programma stond.  Fragmenten uit het werk van Brouwers, gelezen door Carel Alphenaar, werden omlijst door muziek van Schubert, Sjostakovitsj en Benoit. Tevens vond de wereldpremière plaats van Geroep uit het niethier,
een in opdracht van de IJsbreker door componist Robert Heppener geschreven werk voor piano, geïnspireerd door het werk van, en tevens opgedragen aan, Jeroen Brouwers.
Uiteraard is daarover en over de rest van de avond een beknopt verslag te lezen: klik hiervoor op het plaatje rechts.
klik hier voor een verslag

 


GIPHART, GOD EN HET PINDABAKJESVERHAAL
Het bakje van Jeroen Brouwers opgenomen in bundel Idolen

Uit Giph, de debuutroman van Ronald Giphart, is het fragment Het bakje van Jeroen Brouwers opgenomen in Idolen, een bundel met als ondertitel De mooiste verhalen over Huub van der Lubbe, Marco van Basten, Winnetou, Jeroen Brouwers, Kuifje & Kapitein Haddock, René Magritte, Marilyn Monroe, Jeanne Darc, Golden Earring, Cuby and the Blizzards, Jan Mulder, Elvis Presley, Remco Campert, Buce Lee, Alice Cooper en Alain Delon.
Een hele mond vol.

De verhalen zijn behalve van Ronald Giphart van de hand van Martin Bril, Hafid Bouazza, Guus Luijters, Thomas Verbogt e.a.

Het verhaal
Nobele Wilden van Jan van Aken gaat blijkens de inhoudsopgave 'over Winnetou & Gudrun Enslinn'.
Deze laatste naam wordt als enige niet vermeld op de omslag.

Idolen verscheen bij Uitgeverij 521.

Idolen.jpg (81584 bytes)


GEHEIME KAMERS BOEK VAN HET JAAR
Proxis-boek van het jaar: gekozen door de lezers

Lezers hebben bij internet-mailorderboekhandel Proxis Geheime kamers gekozen tot boek van het jaar 2001. Deze maand is Brouwers tevens 'auteur van de maand' bij Proxis, en daar maakt men stevig reclame mee...

Voor wie toch al iets wilde bestellen:
dat kan via deze link...!

proxis.gif (17919 bytes)

DE STANDAARD KLEUNT WEER MIS
De Standaard Magazine geeft Brouwers een onterechte trap na - ze begrijpen het ècht niet

De Standaard Magazine geeft op 21 december een jaaroverzicht van 2001. Onder de titel 'Het circus van de prijzen' haalt men nog maar eens uit naar Jeroen Brouwers, als zou deze tegen literaire prijzen fulmineren om ze vervolgens wel zelf te incasseren - het soort gewauwel dat je meer hoorde bij mensen die niet begrepen waartegen Brouwers nou precies fulmineerde of wat zijn motieven waren. Nou net De Standaard zou toch voorzichtig moeten zijn met dit soort journalistiek; de krant was immers al flink onderuitgegaan met de onterechte aantijging van plagiaat, geniaal op de voorpagina geplaatst vlak voor de uitreiking van de Gouden Uil - waarna ze in het stof mochten bijten - maar dat vinden we in hun jaaroverzicht meen ik niet terug...

Niets_bestaat.jpg (59294 bytes)

Meer hierover op http://www.jeroenbrouwers.be


RADIOSERIE BOMANS EN BOMANS TE KOOP
Jeroen Brouwers in vrijwel elke uitzending te horen - serie nu op CD verschenen

23 december - De eerst door de BRT en onlangs door de RVU uitgezonden serie van 10 radioprogramma's over Godfried Bomans is nu verkrijgbaar op CD. Onder de geïnterviewden is ook Jeroen Brouwers te horen.

De doos met 5 CDs is verkrijgbaar bij de RVU; de kosten (inclusief verzending) bedragen € 50,00 oftewel fl. 110,19. Meer informatie over de bestelwijze op http://www.rvu.nl

bomansbox.gif (20287 bytes)

PAPIEREN LEVENS EN ZACHTJES KNETTEREN DE LETTEREN VERSCHENEN
Feuilletons 6 en herdruk van literaire anekdotenbundel nu in de winkel

Van Feuilletons, het eenmanstijdschrift in boekvorm waarin Jeroen Brouwers zijn veelzijdigheid ongeremd kan tentoonspreiden, is deel 6 verschenen: Papieren levens.

In deze bundel, oorspronkelijk gepland als Kladboek 5, zijn stukken bijeengebracht met 'de schrijverij' als rode draad, zoals schrijversportretten en enkele polemische essays (waaronder twee zeer verhelderende stukken over Brouwers' weigering op te draven bij commerciële literaire prijzencircussen).

Ook de uitgebreide, in omvang bijna verdubbelde, herdruk van de legendarische 'literaire anekdotenbijbel' Zachtjes knetteren de letteren is nu verkrijgbaar.

Beide boeken verschenen bij uitgeverij Atlas.

Animation1.gif (34753 bytes)


GEHEIME KAMERS BEKROOND MET AKO-LITERATUURPRIJS
Prijs uitgereikt in live televisieuitzending - zonder de aanwezigheid van Jeroen Brouwers

Na de Gouden Uil literatuurprijs, de Gouden Uil publieksprijs, Humo's Gouden Bladwijzer en de Multatuliprijs is Jeroen Brouwers' roman Geheime kamers nu de Ako-literatuurprijs ten deel gevallen. De jury, bestaande uit Schelto Patijn, Willem Ottenspeer, Monica Soeting, Johan Vandenbroucke, Bart Vervaeck en Jeroen Vullings, nomineerde naast Brouwers' Geheime kamers werk van Stefan Hertmans, Gerrit Krol, Willem G. van Maanen, Geerten Meijsing en Harry Mulisch. De beslissing viel mede op grond van publieksstemmen, die de afgelopen maanden werden uitgebracht.
De bekendmaking van de winnaar geschiedde
live in het televisieprogramma van Sonja Barend op 20 oktober.
Trouw aan zijn
uitspraken over commerciële literatuurprijzen was Jeroen Brouwers niet aanwezig bij deze bekendmaking (zie stukjes in het ) en NRC Handelsblad). Niet iedereen blijkt deze houding te kunnen of willen begrijpen. De ergens aangetroffen kreet dat Brouwers zijn '180 graden gedraaide' opstelling 'wel eens mag uitleggen' is helemaal te gek voor woorden;  men leze ook Papieren levens er in dat geval nog maar eens op na. Niks 'gedraai', verdomme!
M'enfin, met
Geheime kamers werd, in de woorden van  juryvoorzitter Patijn, een roman bekroond die "klinkt als een symfonie en is gebouwd als een kathedraal".

AKOlogo.jpg (17885 bytes)


NU IN DE BOEKHANDEL
Wederom herdrukken van enkele van Jeroen Brouwers' romans

September 2001: de zevende druk van Zonsopgangen boven zee en de tiende druk van Het verzonkene liggen nu in de winkel.

Beide herdrukken verschenen bij uitgeverij Atlas, waar in oktober ook de (herziene en aangevulde) uitgave van Zachtjes knetteren de letteren verschijnt. Een nieuw deel Feuilletons staat bij Atlas eveneens op stapel.

Zonsopgangen7.gif (20153 bytes)    verzonkene10.gif (30059 bytes)


AMSTERDAMSE KUNSTPRIJZEN UITGEREIKT
Jeroen Brouwers ontvangt Multatuliprijs in sobere ceremonie

Op dinsdag 11 september jongstleden werden in de Beurs van Berlage te Amsterdam de Amsterdamse Kunstprijzen 2001 uitgereikt. Jeroen Brouwers kreeg voor zijn roman Geheime kamers de Multatuliprijs; hij is daarmee de eerste die deze prijs voor de tweede maal ontvangt.
In verband met de aanslag op het World Trade Center in New York, enige uren eerder, droeg het geheel een soberder karakter dan gepland.
Het werk van de laureaten werd, naar categorie geordend, gepresenteerd op een groot videoscherm, waarna de prijzen eveneens categorie na categorie werden uitgereikt. Dankwoorden werden niet uitgesproken (het onuitgesproken dankwoord van Jeroen Brouwers staat overigens wel op
www.jeroenbrouwers.be) en van de beoogde 'afterparty' was gezien de omstandigheden geen sprake.

Tot de prijs behoorde een kilozwaar zilveren ereteken (zie hiernaast), dat de gelauwerden werd omgehangen door de Burgemeester van Amsterdam de heer Job Cohen en de wethouder voor Kunst en Cultuur mevrouw Saskia Bruines. 

Amsterdamse_Kunstprijzen_01.jpg (160921 bytes)


BROUWERS, BOMANS & BOMANS
Jeroen Brouwers geïnterviewd over Bomans: VRT radio 1

Van 1 juli tot en met 2 september 2001 schetst Radio 1 (VRT) in 10 afleveringen een portret van de schrijver Godfried Bomans.

Het programma wordt uitgezonden op zondagochtend, van 9.10 tot 10.00 uur.

Jeroen Brouwers is een van de geïnterviewden.

Bomans_zww.jpg (15095 bytes)


GEHEIME KAMERS IN DUITSE VERTALING
Rechten gekocht door Deutsche Verlags-Anstalt

29 juni 2001 - "Ik wil ook weleens een bestseller", verzuchtte Jeroen Brouwers kort na de voltooiing van Geheime kamers. Zijn wens is inmiddels werkelijkheid geworden. Brouwers' veelgeprezen en bekroonde roman vond sinds zijn verschijning in oktober van vorig jaar 30.000 kopers, en het ziet er niet naar uit dat de verkoop snel zal stagneren. De zevende (!) druk ligt inmiddels in de winkels: dat is bijna één drukgang op één maand. Binnenkort begint Geheime kamers ook nog eens aan een nieuw leven in Duitsland; de vertaalrechten van de roman werden vorige week verkocht aan de Deutsche Verlags-Anstalt. De Duitse editie zal in de loop van 2002 verschijnen. adv_geh_k.gif (37154 bytes)

GEHEIME KAMERS BEKROOND MET MULTATULIPRIJS
Multatuliprijs voor de tweede maal voor een roman van Jeroen Brouwers

Op 13 juni werd bekendgemaakt dat de Multatuliprijs 2001 is toegekend aan Jeroen Brouwers voor zijn roman Geheime kamers, die eerder dit jaar al werd bekroond met de Gouden Uil. Het is de tweede keer dat Brouwers de Multatuliprijs ontvangt; in 1980 kreeg hij de prijs voor zijn roman Het verzonkene.

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst reikte nog twee andere literaire prijzen uit: Cyrille Offermans kreeg de Busken Huetprijs voor het essay, Rob Schouten de Herman Gorterprijs voor poëzie. Alle laureaten ontvangen hun prijs, waaraan telkens een bedrag van 15.000 gulden is verbonden, op 11 september uit handen van burgemeester Job Cohen
.

(Verkort overgenomen van www.jeroenbrouwers.be)

Geheime_kamers.jpg (21536 bytes)


ZONDER ONDERTITELS OPGEVOERD IN DE VERENIGDE STATEN
Playwrights' Center Chicago brengt Without Subtitles, geregisseerd door Sorin Brouwers

"The Playwrights' Center Chicago will present a new translation of WITHOUT SUBTITLES by Dutch playwright and author, Jeroen Brouwers, opening on Friday June 1, 2001 at 7:30 PM. (...) Sorin Brouwers directs."

Aldus de press release - zie hier voor het geheel.
Sorin Brouwers is overigens de zoon van Jeroen Brouwers' jongste broer Hans. Naast de regie verzorgt hij ook muziek en geluid.

Zie ook www.playwrightscenter.org

PCC.gif (24422 bytes)


NIEUWE VERTALING BEZONKEN ROOD
Bezonken rood verschenen in het Japans!

9 mei 2001 - De Japanse vertaling van Bezonken rood is zojuist verschenen - kijk hier voor een grotere scan van de omslag.

De titel is japanse_karakters_vrnl.jpg (1036 bytes)  als ik het goed begrijp... maar hoe dat wordt uitgesproken?
Gegevens over uitgeverij etc. staan op de pagina
bibliografie.

japan2.gif (17572 bytes)


BROUWERS' OFFICIËLE WEBSITE VERHUISD EN VERNIEUWD
Grondige renovatie van Jeroen Brouwers' homepage: kijk op
www.jeroenbrouwers.be

23 april 2001 - Niet voor niets staat hier: 'kijk op...', want de officiële homepage van Jeroen Brouwers is geheel vernieuwd, alweer prachtig vormgegeven, met veel te lezen en met tot nu toe onbekende foto's. Ook wordt regelmatig tijdelijk een tekst op het net gezet, bijvoorbeeld De Via Dolorosa van René/Renate Stoute:
Een jaar na de dood van een schrijver
..

(Het is mij hierbij een eer en een genoegen te melden dat mij werd gevraagd of 'mijn' pagina met bibliografische gegevens integraal mocht worden overgenomen voor de nieuwe officiële homepage. Natuurlijk mag dat!)

Naast de 'nieuwe' Homepage Brussel   blijft de 'oude' Homepage Zutendaal  overigens ook nog een poosje in gebruik, mèt alle daar te vinden foto's en informatie.

Homepage.jpg (18243 bytes)

VIJFDE DRUK GEHEIME KAMERS
Binnenkort heruitgave van
Zachtjes knetteren de letteren, Zonsopgangen boven zee en Het verzonkene

10 april 2001 - De vijfde druk van Geheime kamers is er! Een aantal zetfoutjes is hierbij en passant verbeterd.

In juni bestaat uitgeverij Atlas 10 jaar. In het kader daarvan komen er allerlei publicaties. Een daarvan is een herziene uitgave van Zachtjes knetteren de letteren, door Jeroen Brouwers hervat en bewerkt tot een dikte van wel 500 paginas. Ook Het verzonkene en Zonsopgangen boven zee worden opnieuw uitgebracht. De omslagen zijn van Frits Muller die ook voor de heruitgaven van Joris Ockeloenen het wachten en Bezonken rood alsmede voor Geheime kamers het omslagontwerp maakte.


INTERVIEW MET BROUWERS IN VRIJ NEDERLAND
Plus een cartoon van Peter van Straaten

In Vrij Nederland van 14 april 2001 staat een paginagroot interview met Jeroen Brouwers, waarin deze nog eens toelicht wat hem zo tegenstaat aan de 'circussen van ijdelheid' zoals hij de uitreikingen van literaire prijzen noemde, en aan de ongezonde onderlinge competitie die het publiceren van longlists, shortlists en nominaties oplevert:
"Vervolgens komt het evenement van de bekendmaking. Er zijn schrijvers die dat heerlijk vinden. Lekker eten en drinken, iedereen is lief voor je. Maar er zijn er ook die daar geen talent voor hebben. Zo iemand ben ik. Ik ben een te grote neuroot, te nerveus voor al dat gebabbel en getetter. Je ziet hoe teleurgesteld degenen zijn die niet zijn uitverkoren. Ze feliciteren je en in hun ogen lees je: godverdomme.
Dit is mijn tweede Gouden Uil. Zes jaar geleden kreeg ik er een voor mijn essaybundel Vlaamse leeuwen. Die keer waren Herman de Coninck en ik de grootste kanshebbers. Het was kiele kiele. Ik kreeg de prijs en ik zag dat hij inzakte. We zijn met een paar mensen naar de kroeg gegaan, ik overlaadde hem met tien bier tegelijk. Uiteindelijk werd het nog wel een vrolijke avond, maar ik weet dat Herman eronder heeft geleden."
Meer over dat kroegbezoek hier...
In VN licht Brouwers nog ondermee toe dat hij tòch naar de uitreiking in Brussel ging:
"Dat is niet vreemd (...) Tien dagen had de pers gedaverd. Ik wilde niet de indruk wekken dat ik als een schichtige mol onder de grond zou wegkruipen. (...)"
De wekelijkse cartoon van Peter van Straaten heeft dit keer óók iets met literaire prijzen te maken, al dan niet toevallig ...:

PvS.jpg (43453 bytes)
Ook in de Humo van 10 april 2001 vinden we de naam Jeroen Brouwers, o.a. in een column van Arnon Grunberg die gehéél volgens verwachting probeert Brouwers aan te pakken op diens Gouden Uil-dankwoord maar vervalt in zijn bekende Calimero-complex met zinnen als: "(...) kon u dit niveau pas bereiken na een leven lang ploeteren, wat in uw geval betekent: een leven gevuld met slecht geformuleerde aanstellerij?" Nog wat fraaie citaten hier.

GEHEIME KAMERS DUBBEL BEKROOND
Gouden Uil literatuurprijs èn Gouden Uil publieksprijs voor Jeroen Brouwers

Te Brussel werd op 24 maart 2001 Geheime kamers van Jeroen Brouwers gekozen tot de beste roman van 2000 en bekroond met een van de belangrijkste Vlaamse literatuurprijzen van dit moment: de Gouden Uil. Ook de publieksprijs ging naar Brouwers, met een overweldigende 3287 voorkeursstemmen op een totaal van 9033 inzendingen.
Na in zijn dankwoord beloofd te hebben voor zijn 'Uilen' een gouden uilennestje te vlechten, met wie weet een gouden uilenkindje in het verschiet,  hekelde Brouwers ("nu ik hier toch sta...") de competitieve sfeer waarin literaire prijzen nog eens extra worden gedreven middels het publiceren van longlists, shortlists en nominaties, en hij kondigde aan zich "niet langer ter beschikking te stellen ter opluistering van van evenementen als deze".

Uil_in_kleur.jpg (17252 bytes)


De media-vertoningen waar de uitreikingen van literaire onderscheidingen op zijn uitgelopen gaven Brouwers ook een reden om luid en duidelijk te zeggen: "ik doe dus niet meer mee", al zei Brouwers er bij uiteraard niet tegen literaire prijzen te zijn: "en zeker niet tegen literaire prijzen van dergelijke interessante geldbedragen: men mag ze mij in onbeperkte mate blijven aandragen". Tevens kwam Brouwers even terug op de valse beschuldiging van plagiaat (zie onder), door te zeggen dat hij, nu hij zowel de Gouden Uil voor essayistiek (zes jaar geleden) als (nu) die voor "fictie" had ontvangen, zich nu gaat toeleggen op het plagiëren van een kinderboek teneinde ook díé Uil wellicht een keer te winnen.
Overigens is het 'gouden uilenkindje' waar de schrijver naar verwees er sneller dan Brouwers kon vermoeden, want zelfs een derde, minder bekende Uil viel Brouwers ook ten deel: 'ondergrondse' jongeren van enkele tientallen Vlaamse en Nederlandse scholen hebben eveneens Geheime kamers bekroond, en wel met hun eigen prijs: het Gouden Uilskuiken, een plastic trofee, gevuld met popcorn. Ludiek? Ja, maar wèl met een serieuze achtergrond. De initiatiefnemers vinden het jammer dat de 'officiële' Jonge Gouden Uil is afgeschaft en hebben daarom hun eigen prijs ingesteld...   

Lees hier de laudatio door Patrick Dewael -- hier het rapport van de jury --  hier het dankwoord van Jeroen Brouwers.

Krantenkoppen op de voorpagina's van maandag 26/03: Jeroen Brouwers wint en haalt uit (De Standaard), Jeroen Brouwers doet niet langer mee aan 'circussen van ijdelheid' (De Morgen), Brouwers choqueert op Gouden Uil (Het Belang van Limburg), Jeroen Brouwers: "Je moet schrijvers dit niet aandoen" (Het Nieuwsblad). Hoewel Nederlandse kranten het winnen van de Gouden Uil wel vermelden, is het voor bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad en Trouw geen voorpaginanieuws. Hier een aantal scans van krantenstukken.


BROUWERS TEN ONRECHTE VAN PLAGIAAT BESCHULDIGD
Mogelijk aanklacht wegens smaad en eerroof tegen
De Standaard. (medio maart 2001)

Het zal weinigen zijn ontgaan: De Standaard ging etteren, zoals het op Brouwers' eigen pagina heette. Een eeuwenoud kwaad gerucht, dat al eerder afdoende was weerlegd, stak de kop weer eens op: Jeroen Brouwers' eerste roman zou 'afgeschreven' zijn van een manuscript van Dirk de Witte.

En dit alles 'kwam toevallig aan het licht' aan de vooravond van het Gouden Uilen-circus... 

Natuurlijk moest De Standaard bakzeil halen. Zie hier voor scans en citaten rond deze affaire die maar geen echte affaire wilde worden.

SDL1.jpg (27950 bytes)


klik hier voor de pagina 'introductie'     klik hier voor de pagina 'biografie'     klik hier voor de pagina 'bibliografie'      klik hier voor een pagina met links en varia


Deze pagina's zijn gemaakt door:
Eric Geevers
lys.gif (1012 bytes)